top of page

Daniel Andersen til topps i Havfisker´n – Martin Klavins er årets junior


Daniel Andersen kan se tilbake på et helt vilt fiskeår sett med Havfisker´n-øyne. Med svimlende 1905,47 poeng, vinner han årets konkurranse på en overbevisende måte.


Andersen har ledet Havfisker´n 2022 store deler av sommeren og høsten, så den observante leser er kanskje ikke veldig overrasket over at det er nettopp han som også stikker av med seieren i konkurransen. Måten det gjøres på er derimot verdt å ta en nærmere kikk på.


1905,47 poeng fordelt på 18 arter er nemlig en enorm poengsum. 100 poeng oppnår en som kjent først når en får en fisk som er like lang som den på forhånd oppsatte grunnlengden. Og det må stor fisk til for å oppnå 100 poeng, uavhengig av art. 120 poeng er den maksimale poengsummen en kan oppnå per fisk, og for å klare dette må en altså få en fisk som er minst 20 prosent lengre enn oppgitt grunnlengde. Andersen har altså klart hele 105,47 ekstrapoeng i rene storfisk-centimeter. Det er en ellevill prestasjon.


Den av hans 18 tellende fisker som scorer dårligst, klokker inn til 84,71 poeng. Den mest poenggivende havner på sin side på 116,67 poeng. Gjennomsnittet til Andersen er hele 105,86 poeng, og han er den eneste av årets 147 aktive deltakere som bikker 1900 poeng totalt. Det er bare å ta av seg fiskecapen og gratulere med fantastisk innsats!


For denne innsatsen og uttellingen sin, vinner Daniel Andersen en ukes opphold for seks personer hos Big Fish Adventure på Sørøya. Oppholdet inkluderer to båter og en dag med guide, og premien har en verdi på hele 77 000 kroner. Premien er sponset av Big Fish Adventure.

Daniel Andersen vinner Havfisker´n 2022.

Havfisker´n 2021 ble vunnet av Frode Berven, med Artur Klavins på andreplass. Disse to har også knivet helt i toppen i hele år. Til slutt var det sistnevnte som endte opp med en da capo av fjoråret. Klavins har fisket bunnsolid i hele år, og endte til slutt på hele 1882,79 poeng. Blant deltakerne med mange innmeldinger har han også jevnt over de største eksemplarene av flest arter, med hele 92,38 poeng som sin dårligste tellende fisk. Toppfisken hans gav ellers full pott med 120 poeng, men Andersen hadde altså flere fisker med 100+-poeng. Et gjennomsnitt på 104,60 på 18 tellende arter er likevel helt vil bra.


For sin andreplass vinner Artur Klavins en Simrad NSS9 EvoS-kartplotter til en verdi av hele 33 305 kroner, en premie som er sponset av Simrad!


Tredjeplassen i Havfisker´n 2022 går altså til fjorårsvinner Frode Berven. Han endte til slutt på 1851,55 poeng, med 83,33 poeng på dårligste tellende fisk og 111,63 som beste. Poengsnittet på 102,86 er veldig imponerende, men han nådde altså ikke helt opp i sammendraget, dette til tross for en innsats nå i høst som garantert mangler sidestykke.


Berven sine satsinger inkluderer blant annet ekstremt mange nattlige turer etter stor lyr, ekstremt mange grytidlige morgener etter havabbor, urovekkende mange økter etter stor høstmakrell og en hel uke til endes med hardkjør på Sørøya. En må heller ikke glemme den famøse Sørlandshelgen uten blund på øyet, med to lekke vadebukser, vindu med stenger og takler som ble tatt av strømmen og forsvant, og en druknet leiebilnøkkel som kronen på verket. Belønningen: En centimeter opp på skrubbe. Slik galskap elsker vi!


For sin helt enorme innsats og tredjeplass vinner Frode Berven MotorGuide Xi3-55 SW 60-tommer til en verdi av 20 495 kroner. Premien er sponset av MotorGuide Norge!


Bak de tre på topp var ble det jevnt denne høsten. Ytterligere fire fiskere endte på over 100 poeng i snitt på full pott med arter, noe vi i arrangørkomiteen synes er helt enormt bra jobbet. Vidmantas Liutkus lå på 4. plass ved siste oppsummering før vi skjulte resultatlistene 1. november, men som vi kunne lese i første del av oppsummeringen havnet han altså på sjetteplass til slutt.


Den deltakeren som kapret fjerdeplassen var Kristian Hausken, som har lagt godt an i hele år, men som satte inn et ekstra gir i den siste fiskemåneden. Hausken endte til slutt på 1828,01 poeng, med en fisk på 82,86 poeng som sin dårligste tellende og en på 115,24 som sin beste. Snittet ble til slutt 101,56, og det er en sum som ikke levner noen tvil om at her har det blitt fisket godt.


For sin fjerdeplass vinner Kristian Hausken en Ursuit Gemino Operative-tørrdrakt til en verdi av 18 899 kroner. Premien er sponset av Ursuit.


Årets femteplass, den siste som enda ikke er annonsert, går til Lars Christian Holte. Med 1821,63 poeng fordelt på 18 tellende arter, klokker han et gjennomsnitt på 101,20. Dårligste tellende fisk gav 76,25 poeng, mens mest poenggivende fisk innkasserte 118,75 poeng.


For innsatsen sin vinner Lars Christian Holte en Shimano Talica 25 2-speed-snelle til en verdi av 8299 kroner. Premien er sponset av Torshov Sportsfiske!


Dyktige juniorer


I juniorklassen var det i år 14 deltakere som meldte inn fisk. Blant disse var det tidlig tre stykker som stakk fra resten, nemlig Martin Klavins, Leon Turøy og Håkon Sole Frantzen. De to førstnevnte klarte begge å fylle opp listene sine med 18 arter, men til slutt var det Martin Klavins som trakk det lengste strået med sine imponerende 1693,59 poeng. Dette holdt, som den observante leser sikkert fikk med seg, til en 14. plass i Åpen klasse. Det ble også seier i juniorklassen. Klavins sine tellende fisker varierte fra 54,55 poeng til hele 113,95 poeng. Med et snitt på pene 94,09, kan han med rette kalle seg Årets junior i Havfisker´n 2022. Som en ekstra bonus satte han også ny norgesrekord på berggylte nå i høst.


For sin store prestasjon og iherdige innsats, vinner Martin Klavins en Prey Lightjigger-stang i valgfri klassifisering, med tilhørende Prey Lightjigger-snelle og Lawson Compact 8-snøre. Premien har en verdi på 5000 kroner, og er sponset av Seeberg AS.

Martin Klavins er Årets junior i Havfisker´n.

Andreplassen i juniorklassen var det nevnte Leon Turøy som knep, med sine 1604,01 poeng og altså 18 arter. Hans tellende fisker varierte fra 60,0 poeng til 109,39. Dette gav et snitt på 89,11 poeng.


For flott plassering og hard innsats gjennom hele året, vinner Leon Turøy en XL Prey Rig Wallet-takkelmappe, fylt opp med hjemmelagde havfisketakkel. Premien har en verdi på 2500 kroner, og er sponset av Campelen på Bryggen!


Tredjeplassen i juniorklassen var det nevnte Håkon Sole Frantzen som innkasserte, med sine 1296,61 poeng fordelt på 16 arter. Frantzen sine tellende fisker varierte fra 45 til 102,33 poeng. Og snittet hans havnet på 81,04 poeng.


For innsatsen og plasseringen vinner Håkon Sole Frantzen en Lawson Powerflex-stang i valgfri klassifisering. Premien har en verdi på 1500 kroner, og er sponset av Seeberg AS.


Grand Slams


Utenom hovedkonkurransen, har det også blitt konkurrert i såkalte Grand Slams. Her har de 24 artene vært delt i åtte treergrupperinger, der flest artspoeng de tre imellom har gitt høyest plassering. Det å gjøre det bra i hovedkonkurransen gir naturlig nok ofte utslag i Grand Slam-kategoriene også, men ikke alltid. Daiwa Scandinavia har gitt premiene til samtlige topp-3-Grand Slams, og vinnerne blir premiert som følger:


1. premie: Daiwa BG MQ 5000 til en verdi av 2 495 kroner.

2. premie: Daiwa J-Braid 1500m til en verdi av 1495 kroner

3. premie: Daiwa Super Kenzaki 4-delt til en verdi av 1295 kroner


Vinnerne i de åtte Grand Slam-kategoriene er som følger:


Merk at Emil Ruud var den eneste deltakeren som klarte Grand Slam i slettvar/piggvar/glassvar-kategorien. Han vinner da førstepremie, mens andre- og tredje utgår i denne kategorien.


Lengst fisk


I Havfisker´n konkurreres det også om å få lengst fisk i samtlige 24 artskategorier. Alle vinnere får en C-Map Discover-kartbrikke til en verdi av 2490 kroner, bortsett fra i de to kategoriene der to fiskere har lik lengde på den største fisken. Her er Tim Andreas Davidsson og Lars Christian Holte trukket ut som kategori-vinnere. I listen under ser en samtlige vinnere:

Bonus-premier og fremtiden


Før Havfisker´n 2022 begynte, lovet vi en ekstrapremie til den fiskeren som eventuelt klarte samtlige 24 arter. Dette var det ingen som fikk til, men Lars Christian Holte kom nærmest med sine 22. Dette gir cred, men ingen premie.


Det som derimot gir premie, er det som kommer de neste dagene. Dag for dag denne uken publiserer vi nemlig en ny video der til sammen fem flotte premier skal trekkes ut blant alle som har tellende fisk inne på årets resultatlister. Det er 147 i tallet, så litt enkel hoderegning burde tilsi at oddsen for å bli trukket ut er betydelig bedre enn under enn det de kan vise til på Hamar. Husk derfor å følge med på Havfisker´n sin Facebook-side fremover.Avslutningsvis vil vi i arrangørkomiteen takke alle deltakere for innsatsen i 2022. Tanken bak denne konkurransen er å samle fiskere, både erfarne og ferske, til vennskapelig tevling på tvers av fylkesgrenser og ferdigheter. Vi er virkelig imponert over hvor mye storfisk som har blitt landet i løpet av dette fiskeåret, og ikke minst over hvor mange timer som er lagt ned i jakten på storfisken.


Årets konkurranse har vist at det er ekstremt høyt nivå på de fremste fiskerne som deltar, men fra vårt ståsted er dette først og fremt ment som en konkurranse mot en selv, der målsetningen er å komme seg mest mulig ut og fiske. Om noen har sittet inne en litt hustrig høstdag, og valgt å gå ut og gutse etter knurr eller blåstål i stedet for å slå på Netflix, føler vi at vi har oppnådd mye av det vi ønsker.


Følg som nevnt med videre i uken, og hvem vet: Kanskje blir det ny konkurranse i 2023?


For now!

Atle og Endre

727 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page