top of page

Grom berggylte, flott lange og årets første grand slam

Den første uken med Havfisker´n 2022 er unnagjort, og før vi går inn i det som forhåpentligvis blir en fiskerik helg for mange, tar vi en liten oppsummering på tingenes tilstand.

Som tidligere skrevet begynte vi fiskeåret 2022 med et smell, der både en meget solid glassvar og en skikkelig bamse av en blåkjeft ble meldt inn allerede før røyken etter nyttårsrakettene hadde rukket å legge seg. Utover i uken har innmeldingene fortsatt å tikke inn, og i skrivende stund har vi rundt 50 innmeldte fisk i konkurransen. Disse er fordelt på hele 15 av de 24 artene som er tellende i Havfisker´n 2022, så her fiskes det virkelig variert og bra.


Blant de mest oppsiktsvekkende fangstene siden sist finner vi Ida Orbestad sin nydelige vinterberggylte på hele 46 centimeter. Junioren Håkon Sole Frantzen har også meldt inn et flott eksemplar på 40 centimeter av samme art. Samme mann varter ellers opp med en vinterkald blåstål på 27 centimeter.

Ida Obrestad med en nydelig berggylte på hele 46 centimeter.

Det er også rokkeringer øverst på listen over konkurransens lengste fisker. John Ivar Askevold melder inn en flott lange på 127 centimeter, mens undertegnede (Endre) bidrar med 98 centimeter med lysing som første innmelding. Helge Gabrielsen klasker på sin side til med en finfin lange på 111 centimeter – tatt fra land!

John Ivar Askevold med 127 centimeter med vinterlange.

Alf-Inge Steindal har vært aktiv på sjøen i årets første uke, og topper resultatlisten på både lyr og sandflyndre, sistnevnte med et flott eksemplar på 41 centimeter. Han har også meldt inn en fin torsk på 75 centimeter, men torskelisten er det Espen Medaas som leder med sin 79-centimetersfisk (bilde lenger nede i saken).


En annen fisker som har vært ivrig med stengene i årets første uke er Tim Davidsson. Med sine syv arter og til sammen 517,38 artspoeng, leder han den foreløpige kampen om å bli Årets havfisker suverent. Davidsson er også førstemann i 2022 som noterer seg for en grand slam, nærmere bestemt for innmeldt berggylte, blåstål og knurr. Bra innsats!


Det er ellers verdt å merke seg at årets første kveite er meldt inn. Denne ble tatt av Ole Rosvoldsve, og fisken var 86 centimeter lang. Rosvoldsve holder til i Bjugn, altså nord for 61N, og han må derfor ikke ta hensyn til den sørlige kveitefredningen mellom 20. desember og 31. mars. Fisken var også over minstemålet på 80 centimeter, så da er det bare å gratulere med flott fisk (bilde lenger nede i saken).


Sammen med sandflyndre og torsk, er det makrellen som er den mest populære fisken i Havfisker´n 2022 så langt – til tross for at vi altså er i januar. Seks fiskere har så langt registrert makrell i konkurransen, og de fem største av disse er mellom 41 og 44 centimeter lange. Den største av de alle er det George Douglas som har fått.


George Douglas med en makrell på 44,8 centimeter. Alt bak kommaet blir strøket, så det runnes ned til 44.

Makrellen er, sammen med spesielt knurr, sei og lyr, en art en må være litt bevisst på når en måler. Dette handler om disse fiskene har V-formet halefinne. Under målingen ønsker vi at fisken skal ligge så naturlig som mulig, med så naturlig plassering på halen som en kan. Det skal ikke strekkes i finner for å vinne en centimeter eller to. Vi kommer ikke til å underkjenne fisker som ligger skeivt, men lengden vil bli nedjustert.


Det er også viktig å være klar over at den bakerste tuppen av halefinnen må berøre centimeterstreken for å få den siste centimeteren gjeldende. 38,8 centimeter justeres for eksempel ned til 38. Her er det likhet for loven, og vi kommer til å være konsekvente på dette hele veien. Er du i tvil er det bedre å registrere en centimeter for lite enn en for mye. Vi justerer begge veier. Ved tvilstilfeller er det konkurranseledelsen som har det siste ordet.


Så langt i Havfisker´n 2022 har folk jevnt over levert veldig gode målinger og tilhørende bilder. Enkelte fisker har blitt justert ned en centimeter, enkelte har blitt justert opp både en og to centimeter, men på det jevne har folk vært veldig flinke.


Vi foretrekker at det brukes et litt bredt målebånd med hardkant der fiskens snute plasseres, men dette er ikke et must. Tommestokk eller målebånd går fint, men legg da fisken ti centimeter inn på stokken/båndet slik at vi kan se tallene på begge sider. Det er ønså ønskelig at fisken legges oppå målebåndet. Da blir målingen langt mer presis enn om den legges ved siden av.

Eksempel på god måling på målebånd med hardkant. (Foto: Espen Medaas)

Eksempel på god måling på målebånd/målestokk. (Foto: Ole Rosvoldsve)

Fullstendige resultatlister oppdateres nokså fortløpende her, og husk at du selvsagt kan melde deg på i Havfisker´n når du vil. Konkurransen varer altså til ut november, så det er massevis av fisketid igjen.


Med dette ønsker vi alle en god helg med massevis av stangbøy!


256 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page