top of page
endrehopland

Ny mann med tosifret antall arter – Berntsen rykker fra etter vellykket vinter-vadeøkt

Henrik Sten Gran er tredjemann til å nå ti tellende arter i Havfisker´n 2022. Dermed klatrer han også til tredjeplass på sammenlagtlisten. Samtidig strammer Steffen Berntsen grepet om tabelltoppen.

Henrik Sten Gran med lysing på 93 centimeter.

Vinterferieavviklingen er godt i gang over det ganske land, noe som tydelig vises igjen på innmeldingsfrekvensen i Havfisker´n. Vi er nå oppe i 339 godkjente innmeldinger, og med en uke igjen av februar er dette et tall vi er veldig imponert over. Til tross for vinter og mye drittvær, har vi allerede 155 påmeldte konkurransedeltakere, der hele 74 er godt i gang med både fisking og innmeldinger. Hatten av for dere alle!


Veldig mange av deltakerne er også meget ivrige i faget. For ikke å snakke om dyktige. Det er tydelig at både nattesøvn og komfort foran peisen ofres i jakten på storfisken. Slikt liker vi!


En av de som virkelig legger ned mange timer med stang i hendene er Henrik Sten Gran. Han er et par år for gammel for juniorklassen i Havfisker´n, men likevel som ung og lovende å regne. Hjembyen hans Horten er kanskje ikke særlig kjent for veldig mye stor saltvannsfisk, men 17-åringen har altså likevel registrert hele ti arter i god tid før den første vårmåneden begynner.


De siste tilskuddene på listen fikk Gran da han brukte noen av vinterferiedagene sine på riktig side av fjellet. Lange, sei, makrell og lysing av fin størrelsen ble fasiten, i tillegg til ytterligere noen nye arter og perser som ikke er med i Havfisker´n. Meget fornuftig forvaltning av skolefri der, altså.


Helt på toppen av resultatlisten troner fremdeles Steffen Berntsen. Og han troner mutters alene. Faktisk er ingen i nærheten av å ta ham igjen i skrivende stund. Tim Andreas Davidsson på andreplass har 779,88 poeng fordelt på ti arter, mens nevnte Henrik Berg Gran har 759,70 poeng med sine ti arter. Berntsen er på sin side oppe i hele 14 arter og 1047,99 poeng. Den siste poengfangsten er et resultat av det som antagelig må ha vært en rimelig iskald vadetur etter mørkets frembrudd. Her landet Berntsen både en meget fin skrubbe og konkurransens aller første piggvar. Det er dedikasjon i februar!

Steffen Berntsen med årets første piggvar.

Siden forrige oppdatering har ellers junioren Martin Klavins klatret opp på en sterk femteplass i åpen klasse. Den unge artsfiskeren har registrert både en flott blåkjeft, en stor makrell og en godkjent lysing i løpet av helgen. Dette fører ham opp i 707,43 poeng fordelt på åtte arter. Meget solid innsats av tiåringen fra Askøy, som med en slik poengsum naturlig nok også leder juniorklassen.

Martin Klavins med blåkjeft på 41 centimeter.

Topp-ti-listen består stort sett av de samme navnene nå som for en uke siden, selv om en del deltakere har fått nye plasseringer oppover eller nedover på tabellen. På 11. plass er det for øvrig verdt å merke seg Reinhard Fellner. Han har så langt meldt inn fem arter, men står likevel med solide 461,57 poeng og et poengsnitt på hele 92,31. I helgen fikk han både blåkjeft, glassvar og en voksen makrell.


På generelt grunnlag har det blitt meldt inn mye bra fisk den siste uken. Utenom de vi allerede har skrevet om, nevner vi i fleng Håvard Fredly sin rødspette på 35 centimeter (kanskje ikke den største i havet, men veldig kjekt at rødspettelisten fylles opp allerede), Artur Klavins sin makrell på 46 centimeter, Endre Hopland sin makrell på 48 centimeter, Geir Inge Ulvesæter sin lyr på 72 centimeter, Theis Bue sin lyr på 68 centimeter, junioren Magne Bue sin lyr på 54 centimeter, Daniel Stensrud sin lange på 121 centimeter tatt fra land (!), Christer Danielsen sin brosme på 87 centimeter og Arek Venta sin blåkjeft på 40 centimeter.

Endre Hopland sin makrell på 48 centimeter.

Daniel Stensrud sin lange på 121 centimeter, tatt fra land.

Jevnt over er folk flinke til både fisking og registrering, men vi minner om at dere alle gjør jobben til arrangørene veldig mye enklere om dere tar bilde av fangsten liggende på korrekt måleredskap og rett ovenfra. Det er enkelt å sjekke bildet sitt i FishDonkey-appen etter at det er tatt, og det er langt bedre å ta noen bilder for mange enn for få. Er forholdene dårlige på grunn av regn eller mørke må dere gjerne bruke blitz eller lys fra telefonen. Filmfunksjonen er også nydelig sammen med bilder, særlig på større fisk.


Vi har allerede vært tvunget til å underkjenne et knippe fisker fordi det er umulig å si med sikkerhet hvor lang de faktisk er. Har du målematte/bånd med kant, ønsker vi at du legger snuten til fisken inn mot kanten. Har du målebånd uten kant eller tommestokk, ønsker vi at du legger snuten på 10-centimetersmerket, og trekker ti centimeter fra på totallengden. På denne måten ser vi alltid hele lengden på fisken.


Det er også viktig at fisken ligger så naturlig som mulig. Strekking av finner, bretting av haler og lignende blir gjennomskuet og centimetre blir trukket. Her er arrangørens avgjørelse suveren.

Slik ser toppen av resultatlisten ut etter nesten to måneder med konkurransefisking:

Det går nå mot lysere tider og lengre dager, og da må det selvsagt fiskes. Vi minner om at folk kan melde seg på Havfisker´n når som helst i løpet av konkurransen, så det bør egentlig alle med interesse for variert saltvannsfiske gjøre. Det fullstendige premiebordet publiseres nemlig også snart, og dette er som tidligere nevnt nokså ellevilt – både hva plasseringspremier og trekkepremier angår. Det er bare å glede seg...

457 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page