Vi er snart gjort unna halvparten av fisketiden i Havfisker´n, og en uke inn i juni kan vi konstatere at hele 128 deltakere har godkjent fisk inne på resultatlisten. Det er fantastisk bra!
Totalt har vi godkjent 1206 fisker siden konkurransestart 1. januar. Vi har også passert 200 deltakere, der altså 128 har godkjent fisk på listene. Hele 19 av disse står bokført med 1000 poeng eller mer, mens 31 deltakere har fått et tosifret antall arter.
Så langt er 22 av de 24 artene som teller i konkurransen fanget, og det er torsk, sandflyndre, lange og lyr som er de mest populære artene – alle med tresifret antall registreringer. Det er også verdt å merke seg at det er registrert hele 62 Grand Slams i fem forskjellige kategorier.
Siden forrige oppdatering er det som vanlig meldt inn mye flott fisk. Knut Erik Hansen har vært på dypet i Skagerrak, der han blant annet landet en svær brosme på 106 centimeter. Dette er konkurransens nest største eksemplar av arten. På dypet i det samme området har også Robin Wolff Ødegård vært. Han fikk blant annet en hvitskate på 114 centimeter.
Det har blitt tatt mye bra makrell så langt i år, men fisken Tommy Eriksen meldte inn i Pinsehelgen slår dem alle. Hele 51 centimeter viste målebåndet, og ny ledelse i klassen. Junior Martin Klavins har på sin side fått en piggskate på 91 centimeter siden sist, samt en 45-centimeters makrell som dessverre mangler bilde (mer om dette med bilder lenger nede).
Henrik Sten Gran, som er for gammel for juniorklassen, men fremdeles er en ung fisker, slår til med en sei på 107 centimeter fra Pinsen, i tillegg til pen torsk og kystmeitet kveite. Det er solid innsats fra Gran, som nå er oppe på 17. plass med 13 arter og snaue 1050 poeng.
Som ung fisker å regne er også Robin Eriksen. Siden sist har han meldt inn både fin glassvar, flott lysing og ikke minst en spisskate på hele 133 centimeter. Det må kunne kalles en god helg. Eriksen klatrer med dette til 34. plass, med 9 arter og neste 800 poeng.
I toppen av resultatlisten skjer det også saker og ting. Christer Andersen leder fremdeles suverent, med 18 arter og 1661,60 poeng. Bak ham følger som sist Kristian Hausken, med 15 arter og 1445,69 poeng, men på tredjeplass er det ny mann på plass. Henning Rød har vært i Rogaland og fått seg en gråsteinbit. Dermed er han oppe i 16 arter og 1346,66 poeng. Fjerdeplassen er nå inntatt av Vidmantas Liutkus, med 15 arter og 1340,14 poeng. Meget solid fisket av alle sammen!
Resultater Åpen klasse (topp-25):
Resultater Junior (fullstendig):
Men tilbake til dette med fraværende- eller dårlige bilder. Det er nemlig slik at ikke alle er like flinke til å passe på at innmeldingene går gjennom før de lukker FishDonkey-appen. Dersom bildet er tatt, kan dette vanligvis fikses ved at du går inn i Digital Live Well i appen, åpner bildet her og går ut igjen.
Det hender likevel at bilder ikke har blitt lagret, og da kan vi dessverre ikke godkjenne innmeldingen. Dette er den enkelte deltakers ansvar, og ettersending av bilder hjelper dessverre ikke. Det er kjipt, men bare slik blir det rettferdig for alle. Dersom du har lyd på telefonen din, vil du høre «Got one» når fisken er registrert. Før dette må du anta at den ikke er det. Sjekk alltid en ekstra gang for sikkerhets skyld.
Mens vi er inne på temaet minner vi også om korrekt måling og fotografering av fisk. Legg målebånd, målestokk eller måleplanke på et flatt underlag, med fisken oppå. Har du måleredskap uten endekant, legger du fiskens snute på 10 centimeter, slik at vi ser begge sider av måleredskapet. Ta bilde rett ovenfra og ned, og pass på å få med hele fisken. Det er også viktig at fisken ligger så naturlig som mulig. Det skal ikke brettes eller strekkes i finner. Dette vil medføre fratrekk i lengde etter det arrangøren anser som den korrekte lengden dersom fisken hadde lagt naturlig. Dersom fisk måles feil, for eksempel på oppsiden eller med bildekutting i hode eller hale, vil det trekkes fra på lengden.
Vi ser oss også nødt til å minne folk om å sette seg inn i reglene våre, der måling og korrekt innmelding er vesentlig. Vi kan ikke godkjenne innmeldinger der fisken ikke er godt synlig i sin helhet på enten bilde eller video. Bilder av hode og hale er ikke godt nok med mindre det ligger sammen med bilde/video som viser hele fisken. Det er supert med poseringsbilder i tillegg til målebildene, men disse er alene ikke gode nok for å kunne godkjenne.
Avslutningsvis minner vi om at det er greit å melde inn fisk selv om en er usikker på lengden eller arten. Arrangøren fikser til riktig art og lengde, uansett. Siden sist har for eksempel en innmeldt rødspette blitt godkjent som sandflyndre, en innmeldt glassvar blitt godkjent som skrubbe, en innmeldt sei blitt godkjent som lyr og en innmeldt sjøørret blitt underkjent som laks (støing). En rekke fisker har også blitt justert opp- og ned en centimeter og to.
De aller fleste deltakerne er heldigvis veldig flinke, så dette er ment mest som en påminnelse til de som har det litt for travelt. Skitt fiske videre!
Comentários