Havfisker´n 2023 durer videre, og ved siste oppdatering har vi passert 2000 godkjente innmeldinger. Siden sist har det som vanlig blitt meldt inn noen helt aldeles fantastiske fisker.
Vi er nå godt i gang med den første sommermåneden, og straks halvveis i årets konkurranse. Allerede nå kan vi med sikkerhet slå fast at alle tidligere rekorder står for fall. I skrivende stund har hele 174 deltakere godkjent fisk inne på resultatlistene, og det er mer enn vi hadde i løpet av hele fjoråret.
Som om ikke dette er nok har hele 52 fiskere 10 arter eller mer, mens topp-34 alle har over 1000 poeng. 11 deltakere står bokført med over 1500 poeng, mens tre fiskere har klart full pott og 20 tellende arter (av 25). Dette er Frode Berven, Espen Knarvik og Artur Klavins. Sistnevnte troner alene på toppen av resultatlisten som den eneste som så langt har passert fantastiske 2000 poeng.
I juniorklassen leder fremdeles Klavins junior, Martin, med sine 1631,15 poeng fordelt på 18 arter. På andreplass, og ikke veldig langt bak jakter Leon Turøy, som foreløpig har logget 17 arter og 1538,86. Håkon Sole Frantzen (12 arter og 884,71 poeng) og Johannes Vikingsen Weimer (12 arter og 861,59 poeng) kniver foreløpig om tredjeplassen.
I lagkonkurransen har nå fire lag fylt opp listene med 15x2 tellende arter. Team Galskap West leder fremdeles suverent med sine 3152,67 poeng, foran Team Seeberg med 2999,24 poeng, Heroes from Telemark med 2984,75 poeng og Team Lunde med 2607,32 poeng.
Lagkonkurransen er ny av året, og det er også kåringen av den beste, kvinnelige fiskeren. Denne listen toppes i skrivende stund av Allis Henriksen med 8 arter og 586,63 poeng. Veien ned til Joanne Ahrens på 8 arter og 584,69 poeng er likevel kort, og like bak, med 7 arter og 521,81 poeng, jakter også Julie Hestås. Vi i arrangørkomiteen synes det er veldig moro at også jentene har fått opp øynene for Havfisker´n. Foreløpig er det 15 stykk som deltar, og vi ser veldig gjerne at enda flere henger seg på utover sommeren. Dette gjelder for øvrig alle kjønn.
Siden forrige oppdatering har det som vanlig blitt meldt inn veldig mye bra fisk, og en god del av disse er også virkelig flotte fangster. Et knippe faller også lett innunder kategorien drømmefisker. Eller hva sier du til Roger Nilsen sin rødspette på 69 centimeter? Eller Kim André Smørholm sin sjøørret på 78 centimeter? Eller Vegard Jacobsen sin lysing på 110 centimeter? Eller Daniel Andersen og Lars Christian Holte sine metersgråsteinbiter?
Jonathan Klevstrand sin berggylte på 47 centimeter, Christer Danielsen sin berggylte på 48 og sjøørret på 62, Robert Råmundsen sin lange på 150 og brosme på 103, Artur Klavins sin sjøørret på 62 og et helt kobbel av horngjel på pluss/minus 65 centimeter må også nevnes.
Vi i arrangørkomiteen er veldig imponert over all innsatsen deltakerne i Havfisker´n legger ned. Veldig mange har reell sjanse til å havne blant de 15 beste sammenlagt, og dermed få premie på slutten av året. Enda flere har muligheten til å gjøre det godt i en eller flere av Super Grand Slam-konkurransene våre. Alle resultater, statistikk, oppdateringer og mye mer finner du som alltid på havfiskern.no.
Avslutningsvis i denne oppsummeringen vil vi bare minne folk om noen viktige regler når det kommer til innmeldinger. Vi er helt avhengig av at du tar bilde av hele fisken oppå et målebånd med brettekant. Tommestokk eller målebånd kan brukes, men da må fisken legges med snuten på 10 centimeter, slik at vi ser begge sider av stokken/båndet. Vi kan ikke godkjenne full lengde på fisk som er delt i to over to bilder. Vi kan heller ikke godkjenne med full lengde når vi ikke ser måleredskapen på begge sider av fisken.
Vi minner også om at fisk som måles feil vei, altså fra sporden mot snuten, trekkes 10 prosent av fiskens lengde runnet opp til høyeste centimeter. Bruker du de smale Rapala-målebåndene trekkes du automatisk en centimeter dersom du ikke legger fiskesnuten inne på 10 centimeter. Husk også at fiskens hale skal ligge naturlig, og ikke klemmes sammen. Vi vet at en del av artene i konkurransen har de lengste finnestrålene på midten av stjerten, men reglene er lit for alle arter. Her trekkes det skjønnsmessig centimeter etter hvor mye halen er brettet.
Når det kommer til måling sier reglene også at all fisk skal måles liggende på siden. Det trekkes 10 prosent av lengden på fisk som ligger på magen, fortrinnsvis knurr, som er den klare verstingen her. Arter som svarthå og brosme har liggende hale selv om resten av fisken ligger på magen, og disse godkjennes selv om ikke hele fisken ligger på siden. Dette handler om fiskens anatomi. Så lenge halen ligger flatt er altså ting greit. Den arten en må våre litt ekstra obs på blir da jevnt over knurr.
En god fiskesommer ønskes alle deltakere, og vi minner samtidig om nye minstemålregler for kveite, gjeldende i hele landet!
Comentarios