top of page

Noen helt spinnville fiskeuker – fantastiske fangster på rekke og rad



Siden forrige oppdatering før påske har det blitt meldt inn en så lang rekke knallbra fangster til Havfisker´n at det er vanskelig å vite i hvilken ende en skal begynne oppsummeringen.


Når nå nesten fire måneder av Havfisker´n 2022 er unnagjort, har vi tett på 200 påmeldte deltakere, der hele 117 allerede har meldt inn fisk. Med tanke på at folk flest ikke har begynt fiskesesongen sin enda, synes vi dette er veldig imponerende. Vi har i tillegg fått godkjente innmeldinger i 22 av de 24 artskategoriene det konkurreres i, da også hvitskate har kommet til siden forrige oppdatering. Som om ikke det er nok er det nå registrert hele 51 Grand Slams i fem av de åtte kategoriene. Det lar seg høre tre uker før 17. mai!


At det er mange deltakere som allerede har meldt inn fisk synes vi i arrangørkomiteen er veldig bra, men at over 50 deltakere allerede har fem godkjente arter eller flere inne på resultatlistene, det er faktisk helt vilt. At 19 av disse også har ti arter eller mer med i sammendraget er milevis unna det vi hadde sett for oss var mulig så tidlig på året. Så folkens, dere imponerer!


Som nevnt innledningsvis er det altså vanskelig å vite hvilken av de siste ukers storfisker, eller for den saks skyld storfiskere, vi skal begynne med. Derfor begynner vi rett og slett på toppen, med de mest poenggivende fiskene i Havfisker´n sin historie. Nå i april har det nemlig blitt meldt inn ikke bare en, ikke bare to, men hele tre fisker som bunner konkurransens poengskala. Som kjent kan en maksimalt få 120 poeng for en fisk i Havfisker´n, uansett hvor mye lengre enn oppgitt grunnlengde denne måtte være. Det har altså tre fiskere klart de siste ukene.


Markus Kråkmo var førstemann ut med en 120-poenger, da han nappet opp en diger gråsteinbit på hele 103 centimeter. Med en grunnlengde på 85 centimeter (100 poeng) er dette i sannhet en drømmefisk som virkelig henger høyt hos mange av deltakerne. Høyt henger også den svære piggvaren konkurransedebutant Karl Johan Sæth nylig fikk under vadefiske. Den massive flatfisken klokket inn til hele 68 centimeter (grunnlengde 55 centimeter), og dermed var 120 poeng sikret.

Karl Johan Sæth sin enorme piggvar på hele 68 centimeter.

Markus Kråkmo sin digre gråsteinbit på 103 centimeter.

Diger steinbit og piggvar gir nok mange fiskere og matelskere vann i munnen, men vi mener likevel det er fair å påstå at det antagelig er en større andel av landets fiskere som heller ville hatt 120-poengeren John Ivar Askevold fikk på påskens aller siste dag. Sjøørreten hans ble nemlig målt til hele 78 centimeter (grunnlengde 60 centimeter), og slike fisker ligger ikke akkurat stablet i høyden rundt om i de norske fjordene. Store gratulasjoner til alle tre!

John Ivar Askevold sin sjøørret på utrolige 78 centimeter.

Det er liten tvil om at flatfiskene har begynt å bevege seg opp på grunt vann, for Karl Johan Sæth er slett ikke den eneste fiskeren som har fått stor piggvar de siste ukene. Faktisk er listen direkte imponerende, med åtte fisker mellom 45 og 68 centimeter. Lars Christian Holte (63 centimeter), Steffen Berntsen (62 centimeter) og Knut Erik Hansen (60 centimeter) utgjør listetoppen bak Sæth.

Lars Christian Holte med piggvar på 63 centimeter.

Blant andre imponerende flatfisker som har blitt meldt inn de siste ukene finner vi Sten-Inge Polland sin nydelige rødspette på 64 centimeter. Den samme Polland har også meldt inn to spisskater, først en på 132 centimeter og så en på 134 centimeter. Telemarkingen, som ikke er redd for å reise nordover i jakten på storfisken, topper dermed både rødspette- og spisskate-klassen.


Sten-Inge Polland med diger rødspette på 64 centimeter.

Sten-Inge Polland med svær spisskate.

Nevnte Knut Erik Hansen er en annen Telemark-fisker som imponerer om dagen. Selv om den tidligere lederfisken hans i rødspette-klassen (61 centimeter) nå altså er forbigått, har han plukket seg en skrubbe på 47 centimeter siden forrige oppdatering. Dermed deler han førsteplassen i denne klassen med Steffen Berntsen. Fisken kommer i tillegg til piggvaren på 60 centimeter. Meget solid innsats!

Knut Erik Hansen sin skrubbe på 47 centimeter.

Vi fortsetter blant de flate. I sandflyndre-klassen er det nemlig ikke enkelt å snike seg inn i toppsjiktet uten å reise til Sørøya og satse, men Tim Andreas Davidsson er likevel ikke langt bak toppen i klassen etter å ha fått en vestnorsk sandflyndre på meget pene 44 centimeter (grunnlengde 40 centimeter) for noen dager siden. Sandflyndre over kiloen fra Bergenstraktene er slett ikke dagligdags kost.

Tim Andreas Davidsson sin sandflyndre på 44 centimeter.

Tre andre, flate fisker skal også få plass i denne oppsummeringen. De er alle hvite, lever på dypt vann og er art nummer 22 av 24 som er registrert i Havfisker´n. Vi snakker selvsagt om hvitskate. Konkurranse-fader Atle Høidalen (86 centimeter) meldte inn den aller første av arten, men han ble siden forbigått av både Are Friestad (104 centimeter) og Per Willy Ormestad (117 centimeter). Nå mangler bare slettvar og havabbor for at alle kategoriene skal ha innmeldinger.


Per Willy Ormestad sin hvitskate på 117 centimeter.

Blant andre godfisker fra de siste ukene tar vi med Håvard Knutsen sin berggylte på 49 centimeter, Roger Jensen sin blåkjeft på 43 centimeter, John Are Drivvold sin blåstål på 36 centimeter (delt lederfisk), Sebastian Rinaldo Pedersen sin brosme på 104 centimeter (ny lederfisk), Vidmantas Liutkus sin gråsteinbit på 95 centimeter, Lukas Krohn-Dale sin lange på 155 centimeter, Torstein Olsen sin lange på 153 centimeter, Roy Valter Vanvik sin lange på 146 centimeter, Geir Johannessen sin lyr på 95 centimeter (ny lederfisk), Vidmantas Liutkus sin lyr på 93 centimeter, Magnar Ulvatn sin lysing på 109 centimeter (ny lederfisk), Endre Hopland sin lysing på 105 centimeter, Tony Pettersen sin sei på 104 centimeter, Reinhard Fellner sin sjøørret på 59 centimeter og Kristian Hausken sin rødspette på 58 centimeter.

Lukas Krohn-Dale sin lange på 155 centimeter.

Torstein Olsen sin lange på 153 centimeter.

Sebastian Rinaldo Pedersen sin brosme på 104 centimeter.

Vidmantas Liutkus med solid storlyrfangst.

Geir Johannessen med lyr på 95 centimeter.

Magnar Ulvatn med lysing på 109 centimeter.

Vi skal heller ikke glemme de mange innmeldingene som er litt mindre enn toppfiskene, men fremdeles meget solide og poenggivende. Det blir for mange å nevne i en oppsummering, men som en ser av resultatlistene fører de folk opp og frem i konkurransen. Husk at det vanligvis ligger veldig mange fisketimer bak hver drømmefisk, og at en ansamling som den vi kan presentere denne gangen er sjelden vare.


Donatas Eicas med brosme på 95 centimeter.

Robin Wolff Ødegård med torsk på 103 centimeter.

Så langt i konkurransen har vi godkjent nesten 900 fisker, med lange, sandflyndre og torsk som de mest populære artene. Det synes vi i arrangørkomiteen er fantastisk gode tall. Så mange innmeldinger gir seg også utslag i resultatlistene, og for første gang siden januar er Steffen Berntsen vippet ned fra tabelltoppen. Mannen som har tatt over ledelsen er Christer Andersen, som med sine 14 godkjente arter, til sammen 1263,69 poeng og et poengsnitt på 90,26 topper det hele foran Endre Hopland på andreplass og nevnte Berntsen på tredje.


Christer Andersen leder Åpen klasse i Havfisker´n.

Hopland står med 13 godkjente arter, til sammen 1247,29 poeng og et poengsnitt på 95,95, mens Berntsen fremdeles er den eneste deltakeren med 15 godkjente arter. Disse gir foreløpig 1246,52 poeng og et poengsnitt på 83,10. Merk også at Kristian Hausken på fjerdeplass har 1148,35 poeng på 12 arter. Dette gir et poengsnitt på 95,70.


Et voldsomt snitt har også nevnte Lars Christian Holte. Hans 9 arter og 876,21 poeng gir telemarkingen en foreløpig 17. plass, men klarer han å holde poengsnittet på 97,36 gående utover året, er Holte utvilsomt en deltaker å følge med på. Det samme gjelder for øvrig for mange andre deltakere, også. Poengsnittet i konkurransen er nemlig jevnt over veldig høyt.


Også i juniorklassen har vi en ny leder, da Leon Turøy har gått forbi Martin Klavins i løpet av de siste ukene. Han står bokført med imponerende 13 arter og til sammen 995,24 poeng. Dette er 100 poeng mer enn Klavins (10 arter) og nesten 230 poeng mer enn Håkon Sole Frantzen (11 arter) på tredjeplass. I tillegg til ledelse i juniorklassen gir poengsummen Turøy en foreløpig 9. plass i åpen klasse. Det er meget solid av den unge fiskeren. Turøy junior og senior brukte noen av påskedagene på artsfisketur til Rogaland, og her ble det fint påfyll på listene. Blant annet kunne den kule gråsteinbiten krysses av. Bra satset!


Leon Turøy leder Juniorklassen i Havfisker´n.

Resultater Åpen klasse (topp-25):

Resultater Juniorklassen (fullstendig):


Når vi nå snart tar fatt på den femte konkurransemåneden, er det syv fiskere som har mer enn 1000 poeng, og ytterligere åtte som ligger på 900-tallet. I tillegg har altså hele 19 fiskere ti eller flere godkjente arter. Det sier mye om nivået i årets konkurranse, som vi ser for oss kommer til å bli rekordjevn og spennende til siste slutt –akkurat slik vi liker det. Strålende fisket, folkens!

196 visninger
bottom of page