top of page
endrehopland

Sjøørret på en meter og spisskate over gjeldende norgesrekord


Det har vært en rimelig ellevill start på sommeren hva store fisker meldt inn i Havfisker´n angår. Samtidig er det så mange deltakere som fisker så ekstremt bra at den siste halvdelen av konkurransen kommer til å bli et skikkelig rotterace.


Det er alltid vanskelig å sette fangster opp mot hverandre, for hva folk karakteriserer som en drømmefisk vil naturlig nok variere fra fisker til fisker. Enkelte fangster er likevel såpass eksepsjonelle at det er vanskelig å ikke la seg forbløffe. Og et par slike har altså blitt meldt inn i Havfisker´n siden forrige oppdatering.


Vi begynner med den kanskje mest oppsiktsvekkende av dem alle, nemlig Andreas Dypfest sin sjøørret på ufattelige 100 centimeter. Altså en meter! Smak litt på det tallet. Dette er en helt ekstrem fisk etter alle kriterier, selv om den nok har vært i bedre kondisjon i løpet av sitt lange fiskeliv. Fisken klokket inn til fantastiske 8,96 kilo etter bløgging, og er dermed en av de aller største sjøørretene som noen gang er tatt på stang fra land i sjøen her til lands. Needless to say er dette ny lederfisk i sjøørret-klassen.


Men historien stopper ikke der. Dypfest, som altså fisket fra land mellom Bodø og Fauske da kjempeørreten hugg, gjorde nemlig ting omtrent så ukomplisert som en får det. Utrustningen hans bestod nemlig av en 4000-snelle, en 9-fotsstang fra Biltema og en helt vanlig sildeluk fra samme sted. Ikke en håndlaget wobbler med justerbar styreskje, en spesialtilpasset downrigger med seekerlodd med dynamisk utformede finner eller en rosemalt antitwist-paravan var å se i mils omkrets. Slukfiske fra land, plain ande simple. Og slik fikk han altså det han med egne ord beskriver som livets fisk så langt. Akkurat den påstanden har vi få problemer med å tro på. Det er bare å gratulere så mye!

Ekstremt stor må vi også kunne kalle spisskaten Sten-Inge Polland dro opp på Møre i slutten av juni. Fisken var fantastiske 143 centimeter lang og hele 17,1 kilo. Det er nesten en kilo mer enn gjeldende norgesrekord på arten. Polland var på sin side mest opptatt av å få fisken kjapt tilbake igjen, og siden han var alene i båten blir rekorden i beste fall som uoffisiell å regne. En helt latterlig diger spisskate er det likevel, og ny lederfisk i spisskate-klassen. Hatten av, også her!

Så kommer vi til Artur Klavins sitt voldsomme flyt-renn. Siden forrige oppdatering har han nemlig meldt inn lange på 167 centimeter, lysing på 110 centimeter, makrell på 48 centimeter, havabbor på 63 centimeter og nå sist spisskate på 137 centimeter. Alle som er med i- eller følger Havfisker´n, vet at Klavins hadde en rimelig formidabel sammenlagtledelse allerede før disse fangstene. Med tanke på at samtlige av de overnevnte fiskene gir godt over 100 poeng, sier det seg selv at denne ledelsen nå har økt ytterligere. Mer om dette senere.

Blant andre bemerkelsesverdige fangster den siste tiden, stikker Tommy Eriksen sin hvitskate på hele 122 centimeter seg ut i mengden. Dette er ny lederfisk i hvitskate-klassen, og en skikkelig gysare av en fisk tatt i Skagerrak. Ny lederfisk har vi også i den tredje og siste skate-klassen, altså piggskate. Daniel Andersen har nemlig meldt inn en fisk på hele 107 centimeter. Det er svær piggskate!


Eriksen og Andersen, begge telemarkinger, har ellers fått flere store fisker den siste tiden. Eriksen har overtatt listetoppen også på svarthå med en diger småhai på 56 centimeter. Samme mann tangerer også listetoppen i blåkjeft-klassen med en fisk på bunnsolide 45 centimeter.

Andersen har på sin side dradd opp et beist av en lysing på hele 12,71 kilo. Dessverre, om man kan si det på den måten, var fisken mest beist rundt livet, med en omkrets på ufattelige 66 centimeter. Lengen var «bare» 106 centimeter, noe som likevel utgjør pene 106 poeng. For ordens skyld veier en 106-centimeters lysing i normal kondisjon gjerne gode 9 kilo, og kanskje opp mot 10. Fisken til Andersen er med andre ord et kondisjonsmonster av en annen verden.

Noen virkelig minneverdige opplevelser har nok også unge Jonathan Klevstrand fått mens han var i Lofoten i månedsskiftet juni/juli. Storseien på 111 centimeter sparket nok ifra så det kjentes, men de to kveitene på 134 og 175 centimeter måtte han antagelig jobbe langt hardere med. Dessverre ble det en del kluss med dokumentasjonen av målingen av den største fisken på utsiden av båten, så lengden har vi satt til 165 centimeter - det beste juryen får ut av bildematerialet. Uansett er det noen helt fantastisk flotte fisker, og vi gratulerer den ivrige junioren skikkelig med både innsatsen og uttellingen!

Litt kluss med målingen ble det også for Geir Inge Ulvesæter, som har meldt inn en diger lyr på hele 95 centimeter. Denne må dessverre settes til 93 centimeter da ikke hele fisken er med på noen av bildene. Dette er viktig å huske på for alle deltakere: Dersom vi ikke kan se hele fisken på ett og samme bilde, kan vi ikke godkjenne den med full lengde.


Det har tydeligvis vært vær for å fiske etter skater på dypet i det siste, for det har kommet inn en del innmeldinger på disse. Vi tar med Mons Johan Hoel sin spisskate på 129 centimeter og junior Leon Turøy sin spisskate på 122 centimeter i denne oppsummeringen. Dette var nemlig ny art for de begge, så da er en gratulasjon til hver på sin plass. Sistnevnte, som for øvrig fisket sammen med nevnte Artur Klavins da spisskaten hugg, har også meldt inn en brosme på 82 centimeter.


Det er ellers mye flott fisk blant de siste 100 innmeldte fangstene, inkludert både horngjel, lange, lysing og makrell over 100 poeng. Full oversikt finner du som alltid her.


Så må vi ta en kikk på resultatlisten. Her leder altså Artur Klavins an som han har gjort lenge, og som nevnt tidligere er fangststatistikken hans av en helt annen verden. Full pott med 20 arter, den dårligste av fiskene hans er verdt 101,18 poeng og den beste 118,87. Med en totalsum på 2157,29 poeng og et snitt på ufattelige 107,86, virker det nærmest umulig å ta igjen mannen som har kommet på andreplass i Havfisker´n de to foregående årene.


Med nesten et halvt år igjen å fiske på, er oppgaven likevel ikke helt umulig. Fjorårsvinner Daniel Andersen har i alle fall tenkt å gi det hele et realt forsøk. Med 20 tellende arter, 2063,96 poeng og et snitt på 103,20 har han i alle fall et godt grep om andreplassen. På tredjeplass ligger fremdeles Espen Knarvik, med 20 arter, 1979,65 poeng og et snitt på 98,98. Frode Berven jakter et stykke bak. Hans 20 arter, 1871,75 poeng og 93,59 i snitt holder fremdeles til en 4. plass, men både Jørgen Fulsås og Anders Kristoffersen er helt på skuddhold, begge med 1800+ poeng og en art mindre.


I juniorklassen har nå Leon Turøy overtatt teten, med 18 godkjente arter og 1672,83 poeng. Han leder foran Martin Klavins med 18 arter og 1635,59 poeng. Johannes Vikingsen Weimer har på sin side overtatt tredjeplassen med 13 arter og 935,17 poeng.


I lagklassen leder fremdeles Team Galskap West med 15x2 arter og 3188,99. Heroes from Telemark følger på andreplass med 2x15 arter og 3092,18 poeng, mens Team Seeberg ligger på tredjeplass med 15x2 arter og 3029,22 poeng.


I kampen om å bli årets kvinnelige havfisker har Laima Liutkene overtatt ledelsen, med 8 arter og 594,79 poeng. Allis Henriksen følger like bak med 8 arter og 586,63 poeng, mens Birgit E. Kildalen ligger på en foreløpig tredjeplass med 7 arter og 570,29 poeng.


Vi registrerer ellers at Havfisker´n er mer populær enn noen gang. Hele 176 deltakere har godkjent fisk inne på resultatlistene, og av disse har hele 62 personer 10 arter eller mer. 43 fiskere har over 1000 poeng, mens 6 mann har klart fullt hus og 20 arter. Dersom du skal ha resultatbasert premie i åpen klasse i år, må du allerede nå passere 1567,11 poeng. Det er rimelig ekstremt.


Alt av resultater, statistikker, oppdateringer og annet konkurranserelatert finner du som alltid på www.havfiskern.no. Vi ønsker alle deltakere skitt fiske videre utover sommeren!

495 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page