top of page

Havfisker'n - Full pott for Berven!

Juli har vært en travel måned med mye innmeldinger, og særlig en deltaker har utmerket seg spesielt. Frode Berven, merk dere navnet, han ble første deltaker til å klare samtlige 18 arter i konkurransen! Han leder dermed også kampen om å bli årets havfisker. Det er rett og slett en helt rå prestasjon og vitner om en vilje og besluttsomhet som er få forunt! Det betyr også at vi nå endelig har en deltaker som har klart grand slam spisskate, hvitskate og piggskate, en prestasjon som det alene står meget stor respekt av.


Frode Berven - Fra isfiske på østlandet til havfiske på vestlandet

Denne oppdateringen må naturlig nok handle en del om Frode sin prestasjon og jeg tok derfor en prat med han og ba han fortelle litt om hvordan en isfisker fra østlandet ble bitt av havfiskebasillen.

Frode sin 18. art ble spisskate!

Fortell oss litt om hvordan du startet med fiske Frode!

- Jeg startet å fiske når jeg var 6 år da jeg fikk en fiskestang av min morfar. Første fisken, en abbor, falt av i vannkanten og jeg heiv meg frem og fanget den med hendene. Hadde visst jaktinstinktet i orden. Etter dette fisket jeg litt når sjansen bøy seg, men fra jeg var ca 10-17 år fisket jeg veldig mye, men stort sett bare i ferskvann siden jeg vokste opp på indre Østlandet. Det gikk i meite etter abbor, sluk etter gjedde, og sluk/flue/agn etter ørret, røye og laks/sjø-ørret. Fra jeg var ca 13-17 fisket jeg mye på isen, og hver helg hele vinteren var det konkurransefiske. Jeg ble etter hvert en habil konkurransefisker og var innom landslaget en tur også.


Hvordan ble det til at du begynte med Havfiske?

- Jeg trappet kraftig ned på fiskingen under studiet og etter hvert ble det jobb og kids og dermed laaang pause fra seriøs fisking. Har fisket litt i sjøen etter jeg flyttet til Vestlandet for drøyt 20 år siden, men bare med pilk og opphengere frem til vi kjøpte båt tidlig vår 2020. Da begynte jeg også å se på Fiskeskolen til Seeberg og syntes det var mye spennende der jeg måtte sjekke ut. Kjøpte meg opp på utstyr og teamet opp med min gode venn og nabo Jørn Andås samt at min mellomste, Oscar, også synes dette var gøy og ofte blir med utpå.

Vi fikk ganske raskt bra med fisk og ble litt hektet på sjøfiske. Jeg og Oscar lagde til og med egen YouTube kanal (Fjordfiskegutta) der vi legger ut oppsummeringer av de fleste turene våre.

Frode med en flott gråsteinbit, en av samtlige 18. arter han har meldt inn!

Hva fikk deg til å bli med i en havfiskekonkurranse?

- Tenkte det var gøy å prøve seg i en konkurranse igjen og Havfisker’n virket midt i blinken! Noen av artene hadde jeg ikke hørt om før, så jeg måtte gjøre en del research for å komme frem til hvordan, hvor og når de ulike artene skulle fanges. Så var det bare å gønne på og forsøke å få landet alle artene.

Det er jo godt fiske på Vestlandet for mange av artene i konkurransen så det hjelper på. Har i tillegg vært en tur i nord og en liten tur i sør som nok måtte til for å fylle lista. Det har jo gått rimelig bra så langt, men kunne nok gått enda bedre med litt mer erfaring siden jeg har gjort en del nybegynnerfeil. Har heldigvis møtt veldig mange hyggelige fiskere med mye erfaring som er villige til å dele info med en nybegynner. Uten disse hyggelige nye bekjentskapene og deres hjelp, samt Jørn Andås som jeg ofte drar ut på tur med så hadde jeg aldri klart alle 18 artene. Så takker så mye!


Hva skal du gjøre nå? Tror du det holder helt inn?

- Det er mange fiskere med i konkurransen som er mye bedre havfiskere enn meg og har mye mer erfaring, så tviler på at jeg klarer å holde ledelsen helt inn, men vi får se hvordan ståa er 1. november når konkurransen er ferdig. Artig er nå denne konkurransen uansett og min erfaring er at man blir en mye bedre fisker av å være med på slikt!


Vi ønsker Frode lykke til videre i konkurransen og regner med at det nå blir et rotterace blant de øvrige deltakerne om å ta han igjen på listen. Dette blir utrolig gøy å følge med på fremover!


Høydepunkter fra juli

Det har kommet inn en lang rette flotte innmeldinger i juli, hele 8 artsklasser har fått nye deltakere i ledelsen!

Vi starter med Emil Ruud som har vært på vestlandet og fisket storlange, hele 173cm og ledelse i klassen for lange!

Emil Ruud med konkurransens største lange så langt, 173cm!

Arek Wenta leder klassen for lyr med denne fisken på 97cm!

Arek Wenta med lyr på 97cm!

Robin Wolff Ødegård går inn i tet i klassen for berggylte med denne pluggen på 47cm!

Robin Wolff Ødegård med berggylte på 47cm!

Frode Berven leder nå klassen for hvitskate med denne vakre fisken på 119cm!

Frode Berven med hvitskate 119cm.

Alf-Inge Steindal går inn i ledelsen i klassen for rødspette med en fisk på 62cm!

Rødspette på hele 62cm meldt inn av Alf-Inge Steindal!

Frode Leder klassen for sei med en fisk på 115cm!

Frode Kagge med skikkelig lang sei, 115cm!

I tillegg tar vi med at Sondre Urkedal leder klassen for piggskate med en fisk på 110cm og Torstein Olsen leder klassen for spisskate med en fisk på hele 137cm!

Gratulerer til alle som har meldt inn lederfisker i juli!


Vi tar også med et knippe andre flotte fangster fra juli:

Sigurd Davidsen med ei flott kveite på 159cm!
Magnar Ulvatn med en voksen spisskate, 131cm!
Erik Dahl med lyr på 95cm!
Sigurd Davidsen med ei vakker piggskate på 84cm!
Henning Rød med berggylte på 44cm!
Stefan Martinsen med konkurransens kuleste bilde sålangt, torsk på 118cm, omtrent samme lengde som junior!
Per-Willy Ormestad med hvitskate, 115cm!

Vi anbefaler å ta en titt i konkurransens bildegalleri for flere flotte fiskebilder!


Lengst fisk

Premiene i for lengst fisk i de ulike artsklassene sponses av C-Map og Berkley. Der hvor to deltakere står likt vil vinneren kåres ved loddtrekning. Resultatlisten ser nå slik ut:

Resultatlisten for lengst fisk.

Grand slam konkurransene

Her konkurreres det på total lengde, og man må ha alle tre arter i en grand slam for å komme med på lista. Premiene i Grand slam konkurransene er sponset av Daiwa Scandinavia.


Vi starter med grand slam berggylte, knurr og blåstål. Denne listen utvides stadig og det er nå hele 30 deltakere som har klart alle tre artene. Vi begrenser derfor antall deltakere på lista i denne artikkelen til 15 deltakere, for fullstendig liste, se resultatsiden. Øverst på lista finner vi Sten-Inge Polland, med henholdsvis Tommy Eriksen og Kristian Hausken på 2. og 3. plass.


Emil Ruud har hatt et kjempefiske på vestlandet og med konkurransens lengste lange så langt går han opp i tet i grand slam brosme, lange og blåkjeft foran Markus Bygnes Guttormsen på 2. plass og Donatas Eicas på 3. plass.


I grand slam kveite, torsk og gråsteinbit er det fortsatt Daniel Andersen som leder, Sigurd Davidsen har gått opp på 2. plass og Alf-Inge Steindal ligger nå på 3. plass.


De to øverste plassene i grand slam lyr, lysing og sei har Artur Klavins klatret opp på 1. plass, Sondre Urkedal er nå på 2. plass mens Endre Hopland ligger på 3. plass.

Det er fortsatt Kristian Hausken som leder grand slam sandflyndre, skrubbe og rødspette, Magnus Bygnes Guttormsen har gått opp på 2. plass mens Alf-Inge Steindal ligger på 3. plass.


For første gang kan vi også presentere en resultatliste for grand slam spisskate, hvitskate og piggskate, det er altså Frode Berven som er eneste som har klart denne bragden foreløpig!


Årets havfisker

Som alle nok har fått med seg nå, det er Frode Berven som leder kampen om å bli årets havfisker, han har altså nå meldt inn samtlige 18 arter i konkurransen! Frode har et gjennomsnitt på 90.97 artspoeng pr. innmeldte fisk og det gir ham hele 1634.19 artspoeng totalt. Han leder dermed foreløpig suverent foran Kristian Hausken med 1485.25 poeng på 2. plass og Markus Bygnes Guttormsen med 1444.25 poeng på 3. plass. Bak disse lurer det et kobbel av erfarne og dyktige havfiskere som nok kommer til å gjøre alt de kan for å klatre på listen utover sensommeren og høsten!


Det er de 15 øverste plasseringene som premieres i konkurransen. Hovedpremiene sponses av Big Fish Adventure, Simrad og MotorGuide Norge v/Mjøsservice.

Resultatlisten for årets havfisker.

Jeg vil igjen takke for alle flotte innmeldinger, tenk at vi nå har passert over 1000 innmeldte fisk! Det er langt forbi hva jeg forestilte meg da idéen om denne konkurransen tok form i vinter.

Det er jevnt over høy kvalitet på dokumentasjonen, men vi er likevel nødt til å holde en stram line når det kommer til bedømming av lengde. Det er derfor mange som har fått redusert lengdene sine, stort sett går dette på at man får redusert med 1cm. Dette betyr ikke nødvendigvis at vi betviler lengden på fisk, men det er nå engang sånn at vi må bedømme ut fra dokumentasjonen som er sendt inn i Fishdonkey. Vi har fått veldig lite klager på fisk som har fått redusert lengden, og det vitner om at dere respekterer den jobben vi (arrangør og jury) gjør ift. å bedømme mest mulig rettferdig for alle. Når dette er sagt, er en deltaker uenig i bedømmingen så er det fullt mulig å legge inn en klage til juryen.

Minner igjen om at vi har beskrevet i reglene hvordan fisk skal dokumenteres og ber alle sette seg inn i dette.


Da ønsker jeg alle deltakere skitt fiske videre i konkurransen og gleder meg til mange flere flotte innmeldinger!


Hilsen Atle


256 visninger
bottom of page