top of page

Hjertelig velkommen til Havfisker'n 2022

Oppdatert: 17. des. 2021

Har du det som skal til for å bli Årets havfisker i Norge? Sitter du på den magiske grand slam-formelen? Vet du hvor de virkelig store, havgående fiskene holder seg? Er du kanskje ekspert på de mindre artene på grunt vann? Eller kanskje du bare rett og slett har lyst på en ekstra unnskyldning til å ta deg en fisketur? Da er Havfisker´n 2022 konkurransen for deg!


Om konkurransen

Havfisker'n så dagens lys i 2021, og i løpet av året vi nå er i ferd med å legge bak oss, ble det fanget- og registrert fantastisk mange godfisker over det ganske land. Til slutt var det Frode Berven som kunne smykke seg med tittelen Årets havfisker, etter å ha fisket samtlige av de 18 artene som var med i konkurransen. Denne prestasjonen sikret ham og fem kompiser en ukes gratis opphold med to båter og guide hos Big Fish Adventure på Sørøya.


Konkurransen var jevn til det siste, og det var mange om beinet i toppen av resultatlisten. Den gode strømmen av innmeldinger, til tross for relativt beskjeden annonsering, viser også tydelig at konkurransekonseptet gikk hjem i det norske fiskemiljøet. Dette, og fortsatt velvilje hos våre mange gode sponsorer og samarbeidspartnere, gjør at vi satser videre med Havfisker´n 2022!


I debutåret satt Atle Høidalen med hele konkurranseansvaret alene. I 2022 får han med seg Endre Hopland på laget. Sammen skal de få konkurransen til å flyte godt, med hyppige oppdateringer av både resultatlister og bemerkelsesverdige fangster. Tanken er å engasjere så mange sjøfiskere som mulig, og samtidig rette fokus på et variert fiske etter mange forskjellige arter.

Endre Hopland går inn på arrangørsiden - Her med en av de nye artene for 2022.

Det er viktig å understreke at Havfisker'n er en fiskekonkurranse for alle. Enkelt forklart er det om å gjøre å fiske så mange arter som mulig fra en forhåndsbestemt artsliste, og en får poeng etter hvor lang fisk en får. Samtlige arter har en grunnlengde som er verdt 100 poeng, og poengene regnes ut fra denne. Eksempelvis får en 100 poeng for en lange på 150 centimeter, da dette er artens grunnlengde. En lange på 75 centimeter vil på sin side gi 50 poeng, da denne er halve grunnlengden. For fisk større enn grunnlengden er det mulig å få over 100 poeng, men i år setter vi et tak på 120 poeng per art, uansett hvor stor fisken måtte være. Skulle du få en gigant som burde gitt enda mer poeng, får du rett og slett kose deg med en fantastisk fisk.


Nyheter i 2022

De som deltok i 2021 vil merke en del forskjeller på 2022- konkurransen kontra året før. Den største av disse er at det i 2022 er mulig å fiske på hele 24 arter fordelt på åtte grand slams, mot 18 arter og seks grand slams i 2021. Det er viktig å merke seg at av disse 24 artene er det bare de 18 mest poenggivende fiskene som teller i sammendraget, eller så mange en klarer under 18. Dette gir deg som fisker langt mer valgfrihet i fisket, og om du ikke treffer på alle artene har du likevel alle muligheter til å kunne hevde deg.

Nye arter i 2022


En annen viktig regelendring omhandler grand slams, der det altså handler om å fange tre arter som på forhånd er plassert i en grand slam-kategori. I 2021 var det flest centimeter fordelt på de tre aktuelle artene som gjaldt. I 2022 er det artspoeng som teller, også her. Dette blir mest rettferdig i det lange løp, da det kan være veldig stor lengdeforskjell på en del av artene i de samme grand-slam-kategoriene (eksempelvis lange kontra blåkjeft eller gråsteinbit kontra kveite).


Nytt av året er også at vi kjører egen juniorklasse for barn fra 15 år og nedover. Alle juniorer deltar automatisk i hovedkonkurransen også, så her er det gode muligheter for å sette på plass mor, far eller storesøsken. Regelverket er det samme i begge klasser. Legg også merke til at vi har justert ned en del grunnlengder. Dette gjøres primært basert på 2021-innmeldingene.

Nytt i 2022 - Egen juniorkonkurranse

Aktuelle arter i 2022

Artene en kan fiske etter i 2022 er som følger (delt opp i grand-slams):

  • Kveite, torsk, gråsteinbit

  • Lyr, sei, lysing

  • Sandflyndre, skrubbe, rødspette

  • Berggylte, blåstål, knurr

  • Lange, brosme, blåkjeft

  • Spisskate, piggskate, hvitskate

  • Makrell, havabbor, sjøørret (ny i 2022)

  • Piggvar, slettvar, glassvar (ny i 2022)

De åtte grand-slammene er så godt det lar seg gjøre satt sammen med tanke på at folk skal ha mulighet til å klare en eller flere av dem, uansett hvor i landet en bor. Med de nye artene åpner vi også for å engasjere enda flere fiskere rundt hovedstaden, der folketallet er klart tettest og det gjengse saltvannsfisket mest skralt. Med disse på plass vil det også bli langt enklere for alle å nå 18 tellende arter.


Merk for øvrig at sjøørreten, som genetisk sett er samme art som vanlig innlandsørret, skal fiskes i saltvann eller brakkvann. Elvefiske er ikke tillatt. Vi oppfordrer også på det sterkeste om å følge lokale regler for fredningssoner, minstemål og lignende. Her er vi naturlig nok avhengig av at folk er ærlige, og oppfører seg skikkelig. Vi oppfordrer også til skånsom håndtering av all fisk som skal settes tilbake igjen, uavhengig av art.


Innmelding i appen FishDonkey

På samme måte som i 2022 arrangeres Havfisker'n i samarbeid med appen FishDonkey, der alle fangster registreres. Vi har i år satt deltakeravgiften til 6 dollar, eller ca. 55 kroner. Dette er penger som utelukkende går til å drive konkurranseplattformene. Alt øvrig arbeid er frivillig fra arrangøren sin side.

Merk også at Havfisker´n 2022 er så godt som en helårskonkurranse, der en kan registrere fangster fra 1. januar til 30. november. Desember trenger vi til oppsummering og utsending av premier.

NB! Deltakere i juniorklassen skal meldes på som alle andre i FishDonkey, i tillegg må arrangør få beskjed på mail om at vedkommende skal delta i juniorklassen. Mail kan sendes til endrehopland@gmail.com eller atle@teamkrokodille.no.


Informasjon fra arrangøren

Fra arrangørens side er det ellers viktig å understreke at dette er en konkurranse som skal være moro for alle, og der heder og skryteretter bør telle vel så mye som premier. Når det er sagt har vi allerede mange veldig gode og anerkjente sponsorer med oss videre, inkludert hovedsponsor Big Fish Adventure på Sørøya, som også i 2022 stiller med hovedpremien til Årets havfisker: En ukes gratis opphold og fiske for seks personer, to båter til fri disposisjon og en dag med guide. Denne premien alene har en verdi på over 75 000 kroner. Det øvrige premiebordet er fremdeles under utarbeiding, men vi har veldig mye bra klart allerede. Totalverdien kan bli flere hundretusen kroner.


Vi ber alle deltakere lese regelverket godt, og merk spesielt at all fangst må fotograferes via appen, som er veldig brukervennlig og enkel. Bilder kan ikke legges inn i etterkant. Bilder skal også tas ovenfra, og fisken skal ligge på et godt synlig målebånd. Unntak for store kveiter som måles utenfor båtripen. Det øvrige regelverket, aktuelle nyheter, resultater, bilder, arkiv og mye mer finner du på www.havfiskern.no.


Velkommen skal du være, og lykke til!


Hilsen Endre og Atle

965 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page