Nei, dette er ikke oppsummeringsartikkelen fra i fjor. Det er faktisk de samme to som går til topps i hovedkonkurransen og juniorklassen i 2023 som i 2022. Og det er ekstremt imponerende!
Havfisker´n 2023 har slått alle rekorder hva påmeldinger, aktive fiskere og antall innmeldinger gjelder. Men de beste forblir best. På samme måte som i 2022 har Daniel Andersen knust all konkurranse, og på samme måte som i fjor var det bare Artur Klavins som var i nærheten. Og det er nettopp Daniel Andersen og Artur Klavins det skal handle mest om her i begynnelsen.
De to, og da særlig Andersen, har nemlig satt en standard det er nærmest umulig å leve opp til, og som vi alle nok skal være glade for er nullet ut når Havfisker´n 2024 starter 1. januar. Nullet ut helt til de begynner å satse igjen, that is. Men selv da, om så skulle være, skal det godt gjøres å fiske bedre enn det årets vinner og andreplass har gjort i Havfisker´n 2023.
For å ta vinneren først: Daniel Andersen står etter endt konkurranse bokført med 22 arter der 20 er tellende, 2230,99 poeng totalt og 111,55 poeng i gjennomsnitt. Det er nesten så drøyt som det er mulig å få det. Som kjent oppnår en 100 poeng dersom en får en fisk som er like lang som den på forhånd oppsatte grunnlengden. Det er mulig å få inntil 120 poeng per fisk, men der stopper det. Får du en fisk som er 50 prosent større enn oppsatt grunnlengde får du altså like mange poeng som du ville fått for en fisk som var 20 prosent større.
For å virkelig skjønne hvor drøye resultatene til Andersen er i år, må vi bryte det hele ned litt. Å oppnå 100 poeng for en art krever i utgangspunktet en skikkelig stor fisk. For de fleste av artene er fisken også stor når en nærmer seg 70-80 poeng. 100 poeng skal ikke være lett. Andersen sin statistikk i 2023 teller altså 22 av 25 innmeldte arter, der den dårligste av disse er en torsk verdt 91,67 poeng. En torsk som gir så mange poeng veier normalt sett over 15 kilo, bare sånn for å sette ting litt i perspektiv.
Siden det bare er de 20 største artene som teller i sammendraget, ble Andersen sin torsk strøket, sammen med en makrell som gav 97,78 poeng – også denne stor for arten å være. Hans to eneste, tellende fisker som gav under 100 poeng var en brosme på 97,89 og en sei på 99. Dette er fisker som begge veier rundt 10 kilo i riktig kondisjon. Resten av de tellende artene gav altså 100 poeng eller mer. Flere nådde også taket på 120 poeng, inkludert den nye norgesrekorden på knurr. Det at Andersen, vel å merke i meget relativ målestokk, hadde to «små» fisker under 100 poeng med i sammendraget, sier mye om hvor store de andre fiskene hans var.
Til sammenligning klarte andreplass Klavins over 100 poeng på samtlige av de 20 tellende artene. Samme mann var også den eneste av de 203 aktive deltakerne i Havfisker´n 2023 som fikk alle de 25 artene på listen i løpet av året. Klavins endte til slutt på 20 tellende arter, 2186,59 poeng totalt og et snitt på 109,33 poeng. Hans dårligste tellende fisk gav 103,33 poeng, og hans beste 120 poeng. Også Klavins noterte seg for en ny norgesrekord i løpet av året, på den høythengende havabboren.
De to fiskerne som topper årets konkurranse, har vært helt suverene. Det generelle nivået i 2023 har vært skyhøyt, noe vi straks kommer tilbake til, men de to på topp har vært i en klasse for seg. Og det sier ganske mye om hvor mange store fisker Andersen har fått når han har over 40 poeng mer enn Klavins bare på bonuscentimeter, altså de som overstrider grunnlengden som gir 100 poeng. Vi i arrangørkomiteen tar av oss fiskecapen, og gratulerer Daniel Andersen med et fantastisk år og tittelen Årets havfisker 2023!
For årets innsats vinner Andersen et ukesopphold for seks personer i toppmoderne rorbuer hos Hemmingodden Lodge i Lofoten. Inkludert i oppholdet er lån av to Kaasbøll 760-båter med 150-hesters påhengsmotorer. Reisefølget har også guide tilgjengelig hele uken. Premien har en verdi på hele 85 000 kroner, og er sponset av Hemmingodden Lodge.
Andreplass Klavins, som for øvrig kom på andreplass i Havfisker´n også i 2021 og 2022, vinner en Simrad NSS9 Evo3s-kartplotter med C-Map Discover-kartbrikke. Premien har en verdi på meget pene 32 000 kroner og er sponset av Simrad.
Vi er altså mektig imponert over de to beste i årets konkurranse, men vi har også mange andre som må trekkes frem, og mye annet som skal omtales. Så heng med.
På plassene bak topp-2 er ting langt jevnere, men fremdeles rimelig ellevilt. Lars Christian Holte på 3. plass og Espen Knarvik på 4. plass har begge helt ekstreme poengsummer. Holte leverte 24 av 25 arter, der selvsagt bare 20 er tellende. Han havnet til slutt på 2117,91 poeng og et snitt på 105,90. Det er ekstremt bra fisket året igjennom. Holte var ellers en av ikke så veldig mange som klarte 10 arter innen utgangen av mars, da helt uten å flytte seg rundt i landet. Mye smått selvsagt, men likevel imponerende østafjells. Espen Knarvik fikk på sin side 23 av 25 arter, og for de 20 beste hanket han inn hele 2081,85 poeng totalt og et snitt på 104,09 poeng.
Den siste måneden har som kjent resultatlistene vært stengt ned, og bare vi i arrangørkomiteen har visst hva som har blitt meldt inn. Det kom inn en del fisk i november, og vi kan nå avsløre at Frode Berven og Knut Erik Hansen var blant de som opplagt gikk for å forbedre seg ytterligere. Hansen har lagt på 5. plass lenge, mens Berven har klatret sakte, men sikkert opp på 6. plass. I løpet av konkurransens siste måned snek han seg også forbi Hansen med minst mulig margin. Berven endte til slutt på 20 tellende arter, 2067,29 totalpoeng og et snitt på 103,36. Hansen endte på sin side på 20 tellende, 2066,81 totalpoeng og et snitt på 103,34. Det skiller altså under et halvt poeng og 0,02 snittpoeng mellom de to. Men Berven snek seg foran.
For meget solid innsats året gjennom vinner Lars Christian Holte en MotorGuide Xi3- 55 SW 60 til en verdi av 24 990 kroner. Premien er sponset av Mjøsservice AS. Espen Knarvik stikker på sin side av med en Ursuit Gemino Operative-tørrdrakt til en verdi av 18 899 kroner. Premien er sponset av Ursuit.
På målstreken kaprer Frode Berven en Simrad NSX 7- kartplotter med C-Map Discover X-kartbrikke til en verdi av 14 500 kroner. Premien er sponset av Simrad. Knut Erik Hansen får på sin side en Daiwa Saltiga 40HA-snelle, en Westin W3 Boat-stang på 7 fot og Daiwa J-Braid i 0.35 millimeter til en samlet verdi av 7500 kroner. Premien er sponset av Skitt Fiske.
Det er ellers viktig å understreke at hele topp 15-listen, som altså gir plasseringspremie. er meget imponerende. Samtlige 15 har klart alle de 20 artene, og 14 av 15 har over 1900 poeng. Hele 9 av 15 har 2000 poeng eller mer, og dermed også et snitt på over 100. Det er helt ekstremt, hverken mer eller mindre.
Merk spesielt Magnar Ulvatn som den siste måneden med nedstengte lister har jobbet seg opp fra 12. plass til 9. plass og Martin Klavins som i den samme perioden har gått fra 14. plass til 11. plass. Det gjelder å stå distansen og fiske aktivt så lenge konkurransen går. Topp 15-listen i Havfisker´n 2023 ser slik ut:
Det er ellers verdt å merke seg at to av de 15 på topp er juniorer, noe som fører oss over til juniorkonkurransen. Her har vi i år hatt 22 deltakere, altså nesten dobbelt så mange som i fjor. Det synes vi er veldig kjekt. Mange av de unge har også fisket veldig bra, og hele 9 stykk har 10 arter eller mer. De tre på topp har alle meget imponerende 20 arter.
Som nevnt innledningsvis ble det også i denne klassen tittelforsvar. I år som i fjor sender vi store gratulasjoner til Martin Klavins – Årets juniorhavfisker!
Klavins fikk altså 20 tellende arter og meget imponerende 1991,35 poeng. Leon Turøy tok, i år som i fjor, 2. plassen i juniorklassen. Han endte på meget solide 20 arter og 1940,59 poeng. De to har knivet om topplasseringen i hele år, og den siste måneden med skjulte lister har begge to fått meget fine fisker. Klavins sin store spisskate og digre brosme fra dypet ble tungen på vektskålen.
Tredjeplassen fra i fjor har heller ikke forandret seg. Håkon Sole Frantzen endte til slutt på 20 arter og 1842,96. Veldig bra fisket av de tre på topp, men også meget imponerende av mange av de andre på listen. En del av disse er nemlig veldig unge, men likevel – og heldigvis – ivrige som få. Slikt er veldig gledelig å se. Toppen av juniorlisten ser i åe slik ut:
Vinneren av årets juniorklasse stikker av med en Lawson Explorer-stang med en tilhørende Lawson Baitwinder 5-snelle til en verdi av ca. 2500 kroner. 2. plassen vinner en Lawson Explorer-stang, mens 3. plassen får en Lawson Baitwinder 5-snelle. Alle premiene er sponset av Seeberg.
De to førstnevnte er som nevnt også inne på topp-15-listen i hovedkonkurransen, og stikker dermed av med henholdsvis en Lawson North Sea-stang til en verdi av 2000 kroner sponset av Seeberg, og et gavekort på 1000 kroner hos Campelen på Bryggen i Bergen.
Denne oppsummeringen begynner å nærme seg særoppgavelengde nå. Likevel har vi mer på lager, så trekk pusten og les videre.
I år prøvde vi oss nemlig også med en lagkonkurranse. Denne ble en suksess, med 33 påmeldte lag. Også her var det mange som gjorde det bra, men i og med at overnevnte Daniel Andersen, Lars Christian Holte og Knut Erik Hansen utgjorde et av lagene, vant de ganske suverent. Team Galskap West med Artur Klavins, Espen Knarvik og Dag Tore Risdal tok andreplassen, mens Team Seeberg med Magnar Ulvatn, Tim Andreas Davidsson og Endre Hopland tok tredjeplassen. I denne klassen var det bare premie til vinneren, men disse stikker av med et gavekort på 10 000 kroner hos Big Fish Adventure på Sørøya. Topplisten i lagkonkurransen ser du her:
Alle fisker som meldes inn i Havfisker´n havner automatisk i Super Grand Slam-konkurransene, også. Her er det om å gjøre å få så lange eksemplarer som mulig av fem utvalgte arter, satt til kategoriene Kysten, Bryggekanten, Fjorden, Havet og Dypet. Her er det fine premier fra Daiwa til de tre beste i hver kategori, og konkurransen har vært hard.
Vinneren av Dypet ble Lars Christian Holte med 562,43 poeng, vinneren av Havet ble Markus Kråkmo med 512,66 poeng, vinneren av Fjorden ble Endre Hopland med 542,33 poeng, vinneren av Bryggekanten ble Daniel Andersen med 554,69 poeng og vinneren av Kysten ble Vidmantas Liutkus med 517,07 poeng. Topp-3 i de forskjellige kategoriene ser ut som følger:
I tillegg til hovedkonkurransen, juniorkonkurransen, lagkonkurransen, Super Grand Slam-konkurransen og kvinneklassen (som vi presenterte i forrige innlegg), premierer vi også årets største eksemplar av hver eneste art. I år er denne listen helt avsindig. Samtlige fisker på listen er drømmefangster for alle med hjerte for artsmangfold, og vi i arrangementkomiteen er fornøyd med at vi valgte å la være å kåre årets fisk. Det er nemlig rimelig umulig.
Til tross for dette må vi fremheve Andreas Dypfest sin sjøørret på elleville 100 centimeter. Og Artur Klavins sin nye norgesrekord på havabbor på ekstreme 92 centimeter. Og Daniel Andersen sin nye norgesrekord på knurr på alvorlig digre 48 centimeter. Og Sten-Inge Polland sin nye norgesrekord på spisskate på enorme 143 centimeter. Og så har vi jo Øyvind Høier sin gråsteinbit på helt tullete 120 centimeter. Og Lars Christian Holte sin horngjel på en full yard. Og Vidmantas Liutkus sin lyr på 101 centimeter.
Når vi unngår å nevne langer på 180 centimeter, kveiter på 181 centimeter, rødspetter på 70 centimeter, piggvarer på 69 centimeter, brosmer på 108 centimeter og hvitskater på 122 centimeter, da er dette en grei indikasjon på at det har blitt tatt latterlig mye bra fisk denne sesongen.
Samtlige deltakere med størst fisk i en kategori vinner en helt unik Havfisker´n-plakett laget av entreprenør og multikunstner Simen Vikdal i Team Bomtur. Full oversikt over alle kjempefiskene ser du her:
Havfisker´n 2023 har vært et eventyr, med fantastisk mange flotte fangster og prestasjoner. Nivået i toppen har vært skyhøyt, noe som er veldig spennende å følge med på. Det som likevel først og fremst driver oss arrangører året gjennom er det engasjementet vi ser at konkurransen fører med seg. Det at det snakkes om konkurransen. Og at folk legger opp fisketurene sine etter konkurransen. Det at knurr prioriteres over kveite. Det at unge eller uerfarne fiskere lykkes og blir flinkere. Det at verdensmestre blir grundig parkert av nybegynnere. Det at folk kan få en sjøørret på en meter på en sluk fra Biltema. Den herlige galskapen. For la oss være ærlige: Hadde det ikke vært for konkurransen hadde ikke tilsynelatende oppegående mennesker stått på en flytebrygge og fisket blåstål. I stiv kuling. Midt i november. Med hatt.
Vi takker så mye for innsatsen i 2023, og så har vi altså bestemt oss for at vi kjører på med Havfisker´n 2024 fra 1. januar av. Until then…
– Atle, Endre og gode medarbeidere
Comments