top of page

Ny mann med 18 arter, to skate-Grand Slams og årets første havabbor


Artur Klavins med årets første havabbor.

Det har som vanlig skjedd saker og ting i Havfisker´n den siste uken, noe som gir seg utslag i resultatlistene. Her er oppsummeringen etter den første uken i fellesferien.


Det er mye å ta tak i denne gangen, men vi begynner med alt det positive, som det jo er klart mest av. Først og fremst gratulerer vi Henning Rød som tredjemann til å nå 18 arter, etter at Leon Turøy klarte kunststykket forrige helg. Sammen med fiskekompis Artur Klavins brukte Rød helgen på tur sørover, og her ble det fin uttelling på både sjøørret og piggvar. Sistnevnte ble art nummer 18 i konkurransen for hans del, og han er nå oppe i 1555,15 poeng og en foreløpig 3. plass.


Vi holder oss i det samme reisefølget. Artur Klavins fikk nemlig også fisk på den nevnte turen, blant annet en piggvar og en fin havabbor, den aller første som er meldt inn i konkurransen. Klavins er nå oppe i 15 arter, 1441,57 poeng og en foreløpig 6. plass. Poengsnittet hans er også på imponerende 96,10, så her har vi utvilsomt en fisker som mener alvor.


En annen deltaker som gjør sine saker skarpt, er Tommy Eriksen. Siden sist har han meldt inn en flott hvitskate, hans art nummer 17 i konkurransen. Med til sammen 1616,47 poeng, holder Eriksen fast på andreplassen fra forrige oppdatering. Han er samtidig en av to fiskere som siden forrige oppdatering har klart Grand Slam i skate-kategorien. Den andre er Daniel Andersen, som siden sist har meldt inn en flott piggskate på 101 centimeter og en spisskate på 110 centimeter. Dette er for øvrig de to første skate-Grand Slams i årets konkurranse.

Tommy Eriksen med flott hvitskate.

Helt på toppen av resultatlisten finner vi fremdeles Christer Andersen. Han har meldt inn til sammen 19 arter, der de 18 beste er tellende. Med sine 1664,42 poeng, har han nesten 50 poeng ned til Eriksen og gode 100 poeng til Rød. På 4. plass finner vi Kristian Hausken, som siden sist har meldt inn en fin lyr på 80 centimeter. Hausken har 1541,08, fordelt på 16 arter, noe som gir et meget imponerende snitt på 96,32 poeng.


Vi kan ellers notere oss at hele 40 av de 137 deltakerne med godkjent fisk på listene, nå er oppe i tosifret antall arter. 31 av disse har også mer enn 1000 poeng. Det er imponerende og gjør at konkurransen er fullstendig åpen når vi nå har passert halv fisketid.


Blant andre bemerkesesverdige fangster den siste uken tar vi med oss de meget pene glassvarene til Ole Rosvoldsve og Torstein Olsen, begge på 56 centimeter. Daniel Andersen sitt eksemplar på 53 centimeter er også av den flotte sorten.


Det har ellers blitt meldt inn flere flotte langer, med Magnar Ulvatn sin på 157 centimeter og Frode Berven sin på 166 centimeter som de to største. Fjorårsvinner Berven er det for øvrig verdt å følge med på. 1160,13 poeng på 12 arter gir nemlig et poengsnitt på hele 96,68. Her planlegges det nok for gjentakelse.


En annen finfin fangst står Johnny Kildalen for, og denne er faktisk todelt. For et par dager siden fikk han nemlig en piggskate på 96 centimeter og en spisskate på 123 centimeter på samme fisketur. Det lar seg høre!

Johnny Kildalen med spisskate.

Johnny Kildalen med piggskate.

Veldig mye bra å glede seg over i Havfisker´n, men også noe som ikke er like bra. Og det er det samme som alltid, nemlig dårlig måling. De fleste er heldigvis veldig flinke, men hver eneste godkjenningsrunde må en god del fisker justeres ned på grunn av feilmåling. Det er litt hakk i platen her nå, men det er helt nødvendig å gjenta følgende:


MÅLING AV FISK:


Fisk skal ligge oppå måleredskap, med snuten inntil målekanten. Har du et måleredskap uten målekant, skal snuten legges på 10-centimetersmerket, slik at vi ser begge ender av måleredskapet. Hele fisken skal være med på bildet som tas rett ovenfra og ned. Er fisken veldig stor, tar du en videosnutt fra snute og hele veien bakover til halen.


STREKKING AV HALEFINNE:


Det er også VELDIG VIKTIG at fisken ligger så naturlig som mulig når den måles. Med naturlig menes slik fisken ser ut når den ligger på siden med utslåtte finner. IKKE strekk ut halefinnen til fisken for å vinne en centimeter. Dette står tydelig spesifisert i reglene, og de to tingene du oppnår ved å gjøre dette er 1) Få nedjustert lengden din og 2) Se teit ut når bildet av fisken din viser en strekt halefinne og godkjent lengde er kortere enn det finnen ligger på. Vi vet at enkelte andre konkurranser opererer med at strekking er helt greit, men det gjør ikke vi. Dette er likt for alle.


TVILSTILFELLER:


Halefinnene til artene i Havfisker´n er forskjellige, og hva som passerer som naturlig liggeposisjon varierer en del. Det er ikke et krav at fisken skal ha helt sprikende finner, da dette i praksis er umulig på arter som skal settes tilbake igjen. Arter med typisk V-stjert, som sei, knurr og makrell, skal likevel ha denne tydelige V-en, og ikke en tilnærmet rett strek. Her syndes det en god del, og vi må til stadighet trekke centimeter. Dette er bare dumt. Vi prøver å være rund i kantene og tro det beste om alle, men det er en del som ikke ser ut til å lære, eller som ikke har lest reglene eller disse oppsummeringene. Så oppfordringen vår fremover blir: Prøv å måle så nøyaktig og rettferdig som du klarer. Vi underkjenner ikke feilmålt fisk, men det trekkes centimeter. I en del tilfeller risikerer en å få færre godkjente centimeter enn det fisken faktisk er. Dårlig måling er med andre ord ris til egen ræv.


Resultater Åpen klasse (topp-25):

Resultater Juniorklassen:

Da er ranten over for denne gang, og vi ønsker alle en fortsatt god fiskesommer. Vi ser fram til mange flere storfangster i ukene og månedene som kommer!

153 visninger
bottom of page